Perseverance: prvé snímky a video z pristátia

Po úspešnom pristátí Perseverance na Marse a po postupnej kontrole jednotlivých systémov, sme všetci nedočkavo čakali na prvé farebné snímky.

Tip:

[EN] English version of this article you can find here.

Prvý snímok získaný hneď po prístátí:

Snímok nie je ostrý, pretože navigačná kamera, ktorou bol snímok získaný, bola tesne po pristátí pokrytá vrstvou prachu.

Snímok vyššie je získaný už počas ďalšieho dňa kamerou umiestnenou na zadnej časti rovera Perseverance.

Počas pristávania na Marse nesmeli v kontrolnej miestnosti na desku chýbať povestné arašidy. Zatiaľ chýbali len raz, vtedy misia nedopadla dobre. Odvtedy pre istotu nechýbajú.

Snímok vyššie zobrazuje sondu Perseverance ešte na lanách, tesne pred položením na povrch v mieste pristátia.

Na čiernobielej fotografii vyššie vidno klesajúcu sondu Perseverance na supersonickom padáku. Zachytila ju orbitálna sonda MRO (NASA Mars Reconnaissance Orbiter).

Snímok vyššie a nasledujúci snímok zobrazujú padák počas otvárania a následne otvorený padák počas klesania.

Na snímke orbitálnej sondy MRO vidno identifikované jednotlivé časti pristávacej sekcie sondy Perseverance po samotnom pristátí. Tieto sa počas pristávacieho manévru automaticky v požadovanom čase oddelili a dopadli na povrch v bezpečnej vzdialenosti od samotnej sondy. Jednotlivé časti (preklad): “Parachute & Back Shell” – padák a zadný kryt, “Descent Stage” – plošina s žeriavovým systémom a raketovými motormi, “Perseverance” – samotná sonda/rover Perseverance, “Heat Shield” – tepelný štít.

Zaujímavým je snímok vyššie, na ktorom vidno samotný odhodený padák sondy Perseverance. Fotografia ja získaná orbitálnou sondou MRO.

Detailný záber jedného z kolies sondy Perseverance. Kolesá Perseverance sa od kolies sondy Curiosity líšia vo viacerých detailoch. Tieto by mali vydržať podstatne viac, nakoľko pri misii sondy Curiosity sme videli viaceré poškodenia a opotrebenie.

Jeden z prvých farebných snímkov získaných sondou Perseverance.

Dňa 22. februára 2021 bolo na tlačovej konferencii NASA k pristátiu sondy Perseverance uverejnené unikátne video zo samotného pristátia. Video zachytáva pristávací manéver od odhodenia telepného štítu, až po samotné usadenie sondy na povrch Marsu presne v požadovanom mieste.

Počas pristávania sonda snímala aj zvuky, avšak dáta zvukového záznamu nakoniec neboli použiteľné. Napriek tomu sa podarilo zachytiť prvé jemné zvuky na Marse – slabé prúdenie zvuku a niektoré zvuky samotnej sondy a jej systémov.

Zaujímavý je taktiež 360 stupňový snímok, prvý v rámci misie sondy Perseverance:

Pre otáčanie kliknite na obraz a posúvajte myšou do strán.

~Jozef

Tip:

[EN] English version of this article you can find here.

 

Zdroje: NASA JPL-Caltech

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

I am sorry that this post was not useful for you!

Let me improve this post!

Tell me how I can improve this post?

Cite this text:
Jozef Kozár, PhD (April 20, 2024) Perseverance: prvé snímky a video z pristátia. Retrieved from https://www.jozefkozar.com/lab/2021/02/22/perseverance-prve-snimky-a-video-z-pristatia/.
"Perseverance: prvé snímky a video z pristátia." Jozef Kozár, PhD - April 20, 2024, https://www.jozefkozar.com/lab/2021/02/22/perseverance-prve-snimky-a-video-z-pristatia/
Jozef Kozár, PhD February 22, 2021 Perseverance: prvé snímky a video z pristátia., viewed April 20, 2024,<https://www.jozefkozar.com/lab/2021/02/22/perseverance-prve-snimky-a-video-z-pristatia/>
Jozef Kozár, PhD - Perseverance: prvé snímky a video z pristátia. [Internet]. [Accessed April 20, 2024]. Available from: https://www.jozefkozar.com/lab/2021/02/22/perseverance-prve-snimky-a-video-z-pristatia/
"Perseverance: prvé snímky a video z pristátia." Jozef Kozár, PhD - Accessed April 20, 2024. https://www.jozefkozar.com/lab/2021/02/22/perseverance-prve-snimky-a-video-z-pristatia/
"Perseverance: prvé snímky a video z pristátia." Jozef Kozár, PhD [Online]. Available: https://www.jozefkozar.com/lab/2021/02/22/perseverance-prve-snimky-a-video-z-pristatia/. [Accessed: April 20, 2024]

Dr. Jozef Kozár

Author, Research Scientist, Consultant.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments for users from certain countries according to the current EU sanctions are blocked.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.