Misia sondy Mangalyaan – priebeh misie online

Mars GNSS - Global Navigation Satellite System for Mars

Sledujte s nami online štart prvej Indickej sondy k planéte Mars. Štart nosnej rakety PSLV je naplánovaný na utorok 5. novembra 2013, na 10:08 CET (stredoeurópsky čas) z indického kozmodrómu v Satish Dhawan Space Center na ostrove Sriharikota na východnom pobreží Indie.
Pravidelné aktualizácie a plánovaný online prenos nájdete v plnej verzii tohto článku.


Raketa PSLV vynesie sondu na orbitu vo výške 23013 km nad Zemou. Mars Orbiter opustí gravitačné pole Zeme pomocou šiestich zážihov palubného motora a to 30. Novembra. Tým začne svoju 10 mesiacov trvajúcu medziplanetárnu misiu k Marsu. K Marsu doletí sonda 21. Septembra 2014, presne jeden deň pred americkou sondou MAVEN, ktorá bude zo Zeme štartovať 18. Novembra 2013.
Plánovaná orbita misie sondy Mars Orbiter je elipsovitá orbita s parametrami 376,5 km – 80467,2 km nad povrchom Marsu.
štart sondy: 05.11.2013 – 10:08 CET – prvý možný termín štartu
uvedenie na orbitu Marsu: 21.09.2014
Priamy prenos bol nahradený záznamom, aktuálny live popis ďalšieho priebehu misie nájdete nižšie v článku:

Na stiahnutie – externé PDF materiály (ISRO):

Živý prenos zo štartu sondy Mangalyaan a priebeh misie:

11.11.2013
22:55 GMT (23:55 CET)
Nedeľňajšie spustenie motora sondy neprebehlo úspešne, preto došlo k opätovnému pokusu dnes (pondelok 11.11.2013). Pravidelné spúšťania motora sú potrebné na zvýšenie orbity sondy, ktoré vyústi 30. novembra k opusteniu gravitačného poľa Zeme. Pondelňajšie spustenie motora už prebehlo úspešne a jeho jednodňové oddialenie nemá vplyv na priebeh misie.
05.11.2013
12:15 GMT (13:15 CET)
Všetky systémy sondy Mangalyaan fungujú normálne. Sonda vysiela telemetriu potvrdzujúcu že jej celý systém je v poriadku. Sonda sa bude nachádzať na elipsovitej orbite pri Zemi do 30. novembra, kedy dôjde k jej odpútaniu a navedeniu na trajektóriu k Marsu.
1005 GMT (11:05 CET)
Primárne a sekundárne solárne panely sa otvorili v poriadku
1002 GMT (11:02 CET)
Sonda dosiahla elipsovitú orbitu s parametrami 246.9 km / 23,566 km, takmer zhodnú s predikciou
0953 GMT (10:53 CET)
Sonda sa oddelila od posledného stupňa nosnej rakety
0952 GMT (10:52 CET)
Štvrtý stupeň nosnej rakety sa vypol v plánovanom čase, očakávané je oddelenie sondy
0948 GMT (10:48 CET)
T+plus 40 min. Štvrtý stupeň stále v prevádzke, všetky hodnoty sú v normále
0943 GMT (10:43 CET)
Zážeh štvrtého stupňa PSLV s tekutým palivom prebehol úspešne. Jeho chod je očakávaný v priebehu nasledujúcich 8 minút a 39 sekúnd
0929 GMT (10:29 CET)
T+plus 21 min. Štvrtý stupeň rackety PSLV zmizol z dohľadu pozených pozorovacích staníc presne podľa očakávania – v tomato čase pozemní kontrolóri misie nebudú prijímať live dáta z palubných systémov počas nasledujúcich prá minút. Uvedenie štvrtého posledného stupňa rackety PSLV je očakávané o 10:43 CET.
0918 GMT (10:18 CET)
Tretí stupeň rackety PSLV sa bez problémov oddelil.
0912 GMT (10:12 CET)
T+plus 4 min, 45 sekúnd. Tretí stupeň PSLV s tuhým palivom sa uviedol do prevádzky po oddelení druhého stupňa. Bude horieť nasledujúcich 112 sekúnd.
0910 GMT (10:10 CET)
T+plus 2 min, 15 sekúnd. Prvý stupeň rakety PSLV sa oddelil. Teraz nasleduje chod druhého stupňa počas nasledujúcich dva a pol minúty
0908 GMT (10:08 CET)
Úspešný štart prvej Indickej misie k Marsu. Raketa PSLV práve odštartovala.
0906 GMT (10:06 CET)
T-mínus 90 sekúnd. V poslednej minúte prebehne počítačmi riadené aktivovanie motorov na pevné palivo.
0904 GMT (10:04 CET)
T-mínus 2 minúty. Odpočítavanie pokračuje, všetky systémy sú v normále a počasie je vyhovujúce.

zdroje: ISRO

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

I am sorry that this post was not useful for you!

Let me improve this post!

Tell me how I can improve this post?

Cite this text:
Jozef Kozár, PhD (February 27, 2024) Misia sondy Mangalyaan – priebeh misie online. Retrieved from https://www.jozefkozar.com/lab/2013/11/03/start-sondy-mangalyaan-sledujte-s-nami/.
"Misia sondy Mangalyaan – priebeh misie online." Jozef Kozár, PhD - February 27, 2024, https://www.jozefkozar.com/lab/2013/11/03/start-sondy-mangalyaan-sledujte-s-nami/
Jozef Kozár, PhD November 3, 2013 Misia sondy Mangalyaan – priebeh misie online., viewed February 27, 2024,<https://www.jozefkozar.com/lab/2013/11/03/start-sondy-mangalyaan-sledujte-s-nami/>
Jozef Kozár, PhD - Misia sondy Mangalyaan – priebeh misie online. [Internet]. [Accessed February 27, 2024]. Available from: https://www.jozefkozar.com/lab/2013/11/03/start-sondy-mangalyaan-sledujte-s-nami/
"Misia sondy Mangalyaan – priebeh misie online." Jozef Kozár, PhD - Accessed February 27, 2024. https://www.jozefkozar.com/lab/2013/11/03/start-sondy-mangalyaan-sledujte-s-nami/
"Misia sondy Mangalyaan – priebeh misie online." Jozef Kozár, PhD [Online]. Available: https://www.jozefkozar.com/lab/2013/11/03/start-sondy-mangalyaan-sledujte-s-nami/. [Accessed: February 27, 2024]

Dr. Jozef Kozár

Author, Research Scientist, Consultant.

You may also like...

1 Response

  1. November 4, 2013

    […] aktualizácie, detaily o misii a plánovaný online prenos nájdete na našom webe mars.spaces.sk Súvisiace článkyIndická sonda štartuje k Marsu 5. novembra 2013India vypustila na […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments for users from certain countries according to the current EU sanctions are blocked.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.