Valentín na Marse

A je tu znova Valentín, vieme to všetci, reklama fičí asi všade.

Niekto tento deň oslavuje, niekto si z neho možno robí srandu. Verili by ste však, že niekoľko znamení “lásky” máme aj okolo seba v Slnečnej sústave? Nie, nešibe mi, len by som sa s vami rád podelil o niektoré zaujímavé snímky z povrchu Marsu.

Pri štúdiu geografie tejto planéty (hmm, správne to v prípade Marsu ani nie je vlastne “geografia” ale tzv. “areografia”) očami – teda kamerami – našich roverov veľa až tak pripomínajúceho lásku ani nevidíme. Skôr by som povedal, že mnohým behá najprv mráz po chrbte pri predstave toho kľudu a ticha všade tam naokolo. Pri postupnom uvedomení si skutočnosti, že by ste tam boli úplne sami, síce v tichu, ale v poriadnej zime, na globálnej púšti a k tomu vystavení neustálemu žiareniu (Mars nie je chránený žiadnym globálnym magnetickým poľom ako Zem), tak každému prebehne mráz po chrbte ešte raz, ale už nie “až tak pozitívny”.

Keď sa však pozrieme na povrch Marsu z väčšej výšky, napríklad priamo z orbity a to kamerami niektorých sond, ktoré túto planétu obiehajú, zrazu sa pred nami začne vynárať tak trochu odlišný svet. Veľké množstvo detailov a povrchových útvarov, ktoré dávajú zmysel každému, kto niekedy videl tiecť rieku, prípadne kto si vie predstaviť vyschnuté dno jazier, morí a aj oceánov. Zrazu vidíme vysoké sopky, z ktorých jedna je najvyššou v celej Slnečnej sústave. Ale vidíme aj ďalšie až podozrivo vyzerajúce útvary. Nie nemám na mysli známu tvár na Marse a pyramídy v oblasti Cydonia, ktoré už boli objasnené. Ide o útvary súvisiace s láskou – povrchové útvary v tvare srdca.

Na všetkých obrázkoch je smer k severnému pólu Marsu označený šípkou a písmenom N.

Duny na povrchu Marsu v tvare srdca, poloha 47.4°S, 341.2°W. Kredit obrázka: NASA/JPL-Caltech, MSSS.

Tieto snímky sme získali pomocou kamery CTX na palube sondy Mars Reconnaissance Orbiter (NASA).

Ďalšími snímkami sú tieto, ktoré nám Mars odhalil ešte v roku 2020:

Snímky z MRO (NASA). Kredit obrázka: NASA/JPL-Caltech, MSSS

Ešte možno detailnejšie srdiečka si pre nás planéta Mars pripravila v roku 2018, keď sa začiatkom mesiaca december podarilo zachytiť tieto snímky:

Lokalita Xanthe Terra na Marse, poloha 7.21°N, 52.37°W. Kredit obrázka: NASA/JPL-Caltech, MSSS.

A toto srdce na Marse je tak trochu iné, je tvorené terénnymi svahmi:

Lokalita Gordii Dorsum, poloha 8.6°N, 144.2°W. Kredit obrázka: NASA/JPL-Caltech, MSSS.

Aj predchádzajúci snímok pochádza z kamery CTX na palube Mars Reconnaissance Orbiter. Tieto snímky sú v monochromatickom prevedení. Farebná verzia snímkov z tejto kamery sa získava ďalším spracovaním. Pre štúdium povrchu a veľkej výšky však stačia aj takéto snímky.

Snímka zo severnej planiny, poloha 56.7°N, 111.4°W. Kredit obrázka: NASA/JPL-Caltech, MSSS.

Predošlý snímok nám ukazuje srdce, ktoré je však zasiahnuté, pretože je v ňom kráter. Aj toto je zrejme symbolika, ktorá má možno miesto aj v dnešnej dobe, keď z určitého smeru na našej planéte vystrkuje svoje rožky zlo v tej najhoršej podobe. Zostáva nám veriť, že to dobré nakoniec zvíťazí.

Prajem vám pekný deň priatelia!

~Jozef

Tento článok nájdete aj v novinách SME v sekcii blog.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

I am sorry that this post was not useful for you!

Let me improve this post!

Tell me how I can improve this post?

Cite this text:
Jozef Kozár, PhD (April 26, 2024) Valentín na Marse. Retrieved from https://www.jozefkozar.com/lab/2023/02/14/valentin-na-marse/.
"Valentín na Marse." Jozef Kozár, PhD - April 26, 2024, https://www.jozefkozar.com/lab/2023/02/14/valentin-na-marse/
Jozef Kozár, PhD February 14, 2023 Valentín na Marse., viewed April 26, 2024,<https://www.jozefkozar.com/lab/2023/02/14/valentin-na-marse/>
Jozef Kozár, PhD - Valentín na Marse. [Internet]. [Accessed April 26, 2024]. Available from: https://www.jozefkozar.com/lab/2023/02/14/valentin-na-marse/
"Valentín na Marse." Jozef Kozár, PhD - Accessed April 26, 2024. https://www.jozefkozar.com/lab/2023/02/14/valentin-na-marse/
"Valentín na Marse." Jozef Kozár, PhD [Online]. Available: https://www.jozefkozar.com/lab/2023/02/14/valentin-na-marse/. [Accessed: April 26, 2024]

Dr. Jozef Kozár

Author, Research Scientist, Consultant.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments for users from certain countries according to the current EU sanctions are blocked.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.