Aké sú skutočné farby na Marse?

Z času na čas zaregistrujem otázku, aká je skutočná farba sveta na Marse. Je obloha na Marse červená, hnedá alebo modrá?

Mars je terestriálna planéta, ako naša Zem. Ale zloženie jeho atmosféry, jej hrúbka a vzdialenosť od Slnka sú iné. Všetky tieto faktory sú zodpovedné za farbu oblohy, ktorú môžeme vidieť počas dňa na Marse.

Normálna farba marťanskej oblohy je táto:

Tento spätný pohľad na dunu, po ktorej prešiel rover Curiosity, bol nasnímaný kamerou Mastcam 9. februára 2014 (Sol 538). Pre predstavu čitateľa – približná mierka na tejto fotografii je vzdialenosť medzi stopami po kolesách asi 2,7 metra. Duna je asi 1 meter vysoká (v strede, toto mini-údolie nesie pomenovanie „Dingo Gap“). Orientácia samotnej fotografie je smerom na východ. Kredit fotografie: NASA/JPL-Caltech.

Ako môžeme vidieť na obrázku vyššie, obloha na Marse je matne hnedá. A presne vďaka tejto skutočnosti, sa mnohé detaily javia pre ľudské oči veľmi ťažko rozpoznateľné, dokonca až rovnaké. Bez ohľadu na to, na akú skalu sa pozeráte, bude na vás pôsobiť červenohnedo. A to môže viesť k mnohým zmätkom, najmä v geologickom výskume (na Marse by sme mali správne používať termín “areologickom”, pretože “geos” sa týka skôr Zeme).

Aby sme tomuto neželanému efektu predišli a dokázali identifikovať viaceré detaily, je nevyhnutné jednotlivé farebné snímky upraviť a to vyvážením bielej farby. Týmto docielime vzhľad rôznych skál odlišnejší od okolitého terénu a mnohé drobné detaily sú takto ľahšie analyzovateľné. Samozrejme, toto “farebné spracovanie” sa používa najmä pri optickej identifikácii a samotnom štúdiu detailov. Pri hlbšej analýze sa využívajú ďalšie metódy, napríklad identifikácia pomocou laseru, radarové snímanie a podobne – týmito sa však v tomto článku nebudeme zaoberať (možno nabudúce).

Vráťme sa k nášmu obrázku z úvodu tohto článku. Rovnaký obrázok, ale už s “vyváženou bielou farbou”, môžeme vidieť nižšie:

Obrázok hore bol vyvážený bielou farbou, aby na ňom bolo ľahšie rozpoznateľné, ako by vyzerali materiály na povrchu Marsu, keby boli pod svetlom pozemskej oblohy. Asi najlepším príkladom na tomto upravenom snímku je smer svetla a taktiež drobné detaily na skalách vľavo. Kredit obrázka: NASA/JPL-Caltech.

Všimli ste si aj ďalšie detaily? Som si istý, že určite a presne toto robia planetárni vedci študujúci povrch a Marsu – napríklad pôvod jednotlivých terénnych útvarov, druh zvetrávania, atď.

Nižšie môžete vidieť napríklad rôzne verzie tej istej fotografie. Ľavý predstavuje tzv. “raw”, teda surový snímok, ako bol nasnímaný na Marse. Stredný obrázok predstavuje prirodzené farby, ako by ste to videli vašimi očami naživo na Marse a pravý obrázok predstavuje farby potrebné na vedeckú analýzu.

Kredit obrázka: NASA/JPL-Caltech; MSSS.

A ešte jedna zaujímavosť. Začneme asi takto – aká je dominantná farba planéty Zem z pohľadu z vesmíru? Áno, je modrá a tu je fyzikálne vysvetlenie: fialové a modré svetlo majú najkratšie vlnové dĺžky a červené svetlo najdlhšie. Preto je modré svetlo rozptýlené viac ako červené svetlo a obloha sa počas dňa javí ako modrá. Keď je Slnko počas východu a západu Slnka nízko na oblohe, svetlo musí cestovať ďalej cez zemskú atmosféru a farby sú už trochu iné. A tu prichádzame k našej zaujímavosti. Všetci poznáme západ Slnka na Zemi. Dominantná farba však už nie je modrá, ale viacmenej červená:

Západ Slnka ako ho vidíme na Zemi. Kredit obrázka: Jozef Kozár.

Ale ako je to na Marse, keď obloha na Marse je cez deň načervenalá až hnedá? Presne tu je ten trik zase opačný. Západ Slnka na Marse je presne taký, ako by ste asi nečakali:

Kredit obrázka: NASA/JPL-Caltech, J.Kozar.

Marťanské západy slnka zvyčajne vynikajú svojou výraznou modrou farbou. Jemný prach v atmosfére umožňuje modrému svetlu preniknúť do atmosféry efektívnejšie ako farbám s dlhšími vlnovými dĺžkami.

Mars dokáže prekvapiť aj drobnosťami, čo vy na to?

~Jozef

Tip:

[EN] English version of this article can be found here.

 

[EN] This article you can find also in the Slovak newspaper SME.

[SK] Tento článok nájdete aj v blogovej sekcii slovenských novín SME.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

I am sorry that this post was not useful for you!

Let me improve this post!

Tell me how I can improve this post?

Cite this text:
Jozef Kozár, PhD (April 20, 2024) Aké sú skutočné farby na Marse?. Retrieved from https://www.jozefkozar.com/lab/2022/11/26/ake-su-skutocne-farby-na-marse/.
"Aké sú skutočné farby na Marse?." Jozef Kozár, PhD - April 20, 2024, https://www.jozefkozar.com/lab/2022/11/26/ake-su-skutocne-farby-na-marse/
Jozef Kozár, PhD November 26, 2022 Aké sú skutočné farby na Marse?., viewed April 20, 2024,<https://www.jozefkozar.com/lab/2022/11/26/ake-su-skutocne-farby-na-marse/>
Jozef Kozár, PhD - Aké sú skutočné farby na Marse?. [Internet]. [Accessed April 20, 2024]. Available from: https://www.jozefkozar.com/lab/2022/11/26/ake-su-skutocne-farby-na-marse/
"Aké sú skutočné farby na Marse?." Jozef Kozár, PhD - Accessed April 20, 2024. https://www.jozefkozar.com/lab/2022/11/26/ake-su-skutocne-farby-na-marse/
"Aké sú skutočné farby na Marse?." Jozef Kozár, PhD [Online]. Available: https://www.jozefkozar.com/lab/2022/11/26/ake-su-skutocne-farby-na-marse/. [Accessed: April 20, 2024]

Dr. Jozef Kozár

Author, Research Scientist, Consultant.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments for users from certain countries according to the current EU sanctions are blocked.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.